KRİZİ NASIL FIRSATA ÇEVRİLİR

img

Dr. Melik Karabıyıkoğlu'ndan blog yazısı;

İş dünyasının en rahatsız olduğu durumların başında kriz ve belirsizlik dönemleri geliyor.  2018 yılı ile başlayan belirsizlik ile geldiğimiz nokta birçok kişi tarafından kriz olarak nitelendirilebilir. Kriz dikkat gerektiren, sorun yaratan ani veya belirli süre devam eden değişim olduğunu göre bunu yönetebilme becerisi elde etmemiz gerekir ki şirketimizi, organizasyonu ve kendimizi güven ortamına taşıyalım. Kriz ortamları doğal iş döngüsü içinde yer almadığı için hem riskler hem fırsatlar barındırır. Yönetici ya da  lider olarak riskleri azaltarak fırsatları yakalamak gerekir.

Neler olduğunu öğrenmek, kendimizin ve başkalarının korkusunu olumlu eyleme çevirmek, yeni gelişmeleri kaçırmamak, insanların güvende olmasını sağlamak ve bu süreç de neleri kontrol edebileceğimizi netleştirmek ilk yapmamız gerekenler. Daha öncesinde krizi yönetmek için kurduğumuz bir ekibimiz ve acil eylem planımız ile birlikte bütün paydaşlarımızı da yaşadığımız kriz ve etkileri ile ilgili bilgilendirmek gerekir.

Kriz ortamlarında yapılan kesintilerin tamamı krizde hayatta kalmak için yapılan doğal uygulamalardır. Finansal okuryazarlık becerisi olan herkes krizin bilanço, nakit akım ve gelir tablosonu nasıl etkilediğini çok net görebilir. Buna rağmen kişisel korku ve endişer nedeniyle şirketin  bütçe kısıntılarına odaklanıp, fırsatları görme konusunda yeterince proaktif hareket edememek çok karşılaşılan bir durumdur.

Krizden fırsat yaratarak çıkmak için normal şartlardaki iş modelimizi değiştirmek, pazarlama ve satış yönetimini farklılaştırmak, büyük veriyi doğru analiz etmek ve fiyatlandırmayı gözden geçirerek gelir optimizasyonun sağlamak gerekir.

İş modelini yenilemek için güncel durum ile yüzleşmek, şirketin bütün bölümlerinin dahil olduğu bir ekip oluşturmak, kökene odaklanmak, kriz de hayatta kalmanın yanında kriz bittiğinde oluşacak ortamı yönetmeye hazorlanmak, fırsatları değerlendirme cesareti göstermek ve kazanmaya odaklanmak gerekir. Bu bakış açısı ile kriz ortamında iş modelini yenilemek gerekir.

İş modelini yenilerken pazarlama yönetiminde müşterilerin ihtiyaç, istek ve taleplerini karşılamak için çekimser kalacağını düşünmek ve sadece ihtiyaçlarına odaklanacaklarını düşünerek planlamalar yapmak gerekir. Satış yönetiminde ise, herkesin müşteriye daha hızlı ulaşmak için rekabet edeceğini bilerek müşterinin satın alma yolculuğundaki her adımı doğru analiz ederek rakiplerden önce müşteriye ulaşarak rekabet avantajı yaratmak gerekiyor.

Bugün büyük verinin hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını konuştuğumuz bir dünyada, büyük veriyi analiz etmenin krizde fırsatları yakalamak adına nasıl yardımcı olacağını da anlamak gerekiyor. Veriyi yakalamak, onu depolamak, analiz ve sorgulamak ile birlikte ilgili birimlerle paylaşrak aksiyonlar yaratmak zor ama olmazsa olmaz bir adımdır.

Kriz ortamında şirketlerin nakit akışlarını hızlandırmak ve gelir elde etmek için fiyatları düşürerek daha çok satış yapma istekliliği artar. Bu noktadaki sıkıntı ise gelirin optimize edilebilmesi için ortaya çıkartılması gereken fiyatın tespit edilmesidir. Gelir optimizasyonuna odaklanmadan sadece daha fazla satış yapmak refleksi ile hareket etme kazançdan çok kayıp yaratmaktadır.

Kriz yönetmek bir sanat gibi görülebilir. Eğer beceri ve yetkinliklerinizi krizi yönetme konusunda geliştirirseniz, sanat gibi görilen bir konunun aslında olağan bir iş dünyası gerekliliği olduğunu da görürsünüz. Krizler hez zaman olur ve her şirket bunu farklı yaşar. Önemli olan krizin içerisinde var olan fırsatları ortaya çıkarmaktır. Bunun içinde kişisel bilgi ve beceriyi artırmak ilk şarttır.


Explore Smarty